Loading...
 

Alupcs nieuwtjes en weetjes

Al de laatste ontwikkelingen van Alupcs en de door ons geleverde producten.

Het internet is een leuke, leerrijke en nuttige plek. Spijtig genoeg kan het internet ook een gevaarlijke of onaangename plek zijn. Zelfs al ben je uiterst voorzichtig, toch kan je soms per ongeluk op een plek uitkomen waar je eigenlijk niet terecht wilde komen. Vooral kinderen die eens vrij op het internet mogen surfen kunnen al gauw een verkeerde weg in slaan.

Als voorbeeld een kleine anekdote (echt gebeurd met een kennis van mij):
Ik noem mijn kennis even 'Bob'. Bob heeft twee zonen. Op een avond wilde zijn kinderen op youtube filmpjes kijken. Zij zijn gek op van die 'videodingens' filmpjes over jonge katjes. Dus Bob surft naar www.youtube.com(external link), zoekt op 'grappige poesjes' en laat zijn kinderen zelf verder hun gang gaan. Enige tijd later merkte Bob dat zijn kinderen aan het giechelen waren als meisjes. Toen hij ging kijken wat er aan de hand was, zag hij dat de filmpjes die nu aan het afspelen waren helemaal niet meer over jonge katten ging...

Natuurlijk zijn er veel meer valkuilen op het internet. Zo veel, dat zelfs de meest voorzichtige persoon wel eens een verkeerde klik maakt.

Omdat Alupcs vindt dat computeren kinderspel moet zijn, hebben we gewerkt aan een oplossing om onze kanten zo veel mogelijk te beschermen. Onze oplossing bestaat uit een proxyserver.

Wat is nu een proxyserver? Een proxyserver is een computer die zit tussen u en de webpagina die u wilt bezoeken. Een proxyserver kan de webpagina vooraf inlezen, controleren en eventueel zelfs veranderen. Met deze tools kan men dus perfect u een extra bescherming geven.

Wat doet onze proxyserver nu precies:

 • Webpagina's cachen: in het geheugen opslaan om te zorgen dat die sneller bij u binnen komen. (Dit was oorspronkelijk niet het doel maar is wel mooi meegenomen).
 • De inhoud van de webpagina's controleren op inhoud. (Websites die niet geschikt zijn worden geblokkeerd).
 • De inhoud van webpagina's en ook downloads scannen op virussen.
 • Veilig zoeken forceren bij zoekmachines zoals Google, Yahoo, Ilse,... om te zorgen dat u niet per ongeluk via een onschuldige zoekactie op een verkeerde webpagina komt.
 • Het downloaden van uitvoerbare bestanden blokkeren (via deze bestanden kunnen heel makkelijk virussen verstopt worden.
 • Ongepaste inhoud van 'goede' webpagina's uit de pagina verwijderen. vb een advertentie van een erotheek verwijderen van de Facebook website.


Belangrijk!
Onze klanten die met ons een All-in-service contract hebben, mogen gratis gebruik maken van deze dienst. Dit kan via een eenvoudige instelling in uw webbrowser. Hiervoor zal ik naar al onze service contract klanten een e-mail sturen. Deze bescherming is dan vrijblijvend aan of af te zetten door jullie zelf. Indien jullie willen dat deze bescherming niet omzeild kan worden (vb als je kinderen meer kennen van de computer dan jijzelf), kan je dit eenvoudig aan ons vragen en wij zorgen er voor.

De mensen die geen All-inservice contract hebben kunnen deze dienst inhuren aan 1,21€ incl. BTW per maand en per toestel of per login.

Published by Dominique Ramaekers on 30-08-2012
Print

Even een woordje uitleg voor de mensen die niet elke dag met IT bezig zijn:

 1. Java is een programmeertaal. Deze programmeertaal wordt op heel veel plaatsen gebruikt. Ook website-makers gebruiken heel graag deze taal om hun site mooier te maken. Wij trouwens ook wink
 2. Een exploit is, laten we het maar noemen, een achterdeurtje om dingen voor elkaar te krijgen die eigenlijk niet mogen gebeuren.
 3. Zero-Day is het type van de exploit waarover dit artikel gaat.


Heel kort gezegd is een Zero-Day exploit een trucje van virusmakers om te zorgen dat uw computer dingen doet zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven en waarvan jij niet wil dat ze gebeuren.
Dit kan zijn:

 • Persoonlijke gegevens doorsturen naar de virusmaker
 • Met behulp van deze exploit een ander virus binnenhalen
 • Uw bestanden beschadigen
 • Bedenk het maar, het kan!


Sinds kort is er een nieuwe Zero-day exploit onder de aandacht gekomen. Deze website, bijvoorbeeld, heeft het hier over: http://webwereld.nl/nieuws/111585/-kritiek-zero-day-lek-in-java-nu-al-misbruikt-.html(external link).

Het opvallende van deze exploit is dat ze werkt op zo goed als elk systeem. Dus zowel Windows, Mac als Linux. Voor de fabrikanten van virusscanners is het bijzonder moeilijk om hun klanten hier tegen te beschermen omdat het een fout is in Java. De virusmaker moet maar een kleine wijziging aanbrengen in zijn virus en zijn nieuw virus heeft weer vrij spel. Vergelijk het maar met de griep. Elke winter is het griepvirus weer anders en moet er ook weer een nieuw vaccin gemaakt worden. In de computerwereld is spijtig genoeg het een feit dat virusmakers veel sneller nieuwe versies van hun virus kunnen uitbrengen dan virusscanners kunnen zorgen voor een bijgewerkte bescherming.

Hoe kan men zich dan beschermen?

 1. Zet javascript uit in de instellingen van uw browser. Spijtig genoeg zal dit ook uw surfplezier een beetje tegenwerken.
 2. Deze exploit werkt enkel met de laatst nieuwe versie van Java, namelijk versie 1.7. Dus terug gaan naar versie 1.6 is ook een oplossing.


Alupcs gaat bij iedereen die een all-in-service contract heeft terug schakelen naar de Java versie 1.6. Dus voor hun is dit weer een zorg minder.

Voor de mensen die geen all-in-service contract hebben en hulp nodig hebben of vragen hebben over dit probleem, mogen ons natuurlijk ook contacteren.

Voor de rest wens ik iedereen nog veel en veilig surfplezier.

Published by Dominique Ramaekers on 29-08-2012
Print

Er is een virus in de omloop die momenteel zeer veel slachtoffers eist. Het gaat over het zogenaamde FCCU-virus. Als uw computer geïnfecteerd is, wordt uw computer volledig geblokkeerd uitgezonderd één venster waarop betalingsinstructies staan. Het virus verklaart uw computer terug vrij te maken na het ontvangen van een betaling van 100€

bron: Het Belang van Limburg 25-07-2012

Voor meer informatie over dit virus en over wat te doen in geval van infectie, verwijs ik graag naar de website van de federale politie hier(external link).

Het virus lijkt enkel Windows-gebruikers te viseren.

Voor onze klanten die vallen onder ons All-in-service contract garanderen wij virus-vrij computerplezier. Dit geldt dus ook voor dit virus.

Indien iemand vermoed dat zijn/haar computer geïnfecteerd is met dit virus of welk virus dan ook, zijn wij in de mogelijkheid om het toestel terug virus vrij te maken aan een forfaitair bedrag van 36,30€* incl. BTW. (Ook voor niet-klanten)

*Prijs voor de periode juli-september 2012. Na deze periode kan de prijs eventueel aangepast worden.

Published by Dominique Ramaekers on 25-07-2012
Print

Evolutie... Betekent dit niet: "Stil staan, is achteruit gaan"? Dus laten we vooruit gaan, niet? Wij van Alupcs vonden dat het tijd werd om onze dienstverlening te ondersteunen door een professionele infrastructuur.

Tot gisteren werd onze hele dienstverlening gedragen door een zelfgebouwde server hier in Nieuwerkerken. Op zich is daar niets mis mee. Steve Jobs (de oprichter van Apple) is immers ook begonnen in zijn garage. Niet dat ik ons reeds ga vergelijken met Apple hé wink. Maar ja, op die manier konden we geen continuïteit verzekeren. Het was tijd om een trapje hoger te gaan.

Wij zijn beginnen samen te werken met Tilaa. Zij houden dezelfde filosofie aan als Alupcs. Dienstverlening die zeer toegankelijk gemaakt wordt, Gebruik van open-source software gecombineerd met eigen ontwikkeling - en vooral - kwaliteit hoeft niet duur te zijn! Wij huren nu een server bij Tilaa. Deze server bevindt zich in een groot datacenter in Haarlem (NL). En mooi meegenomen, dit datacenter is yes CO2-neutraal. Dit alles maakt van Tilaa een zeer geschikte partner om mee samen te werken.

Zo'n server in een datacenter heeft veel voordelen. We beschikken onder andere over een supersnelle internet-verbinding (tot 2gigabit per seconde -  ter vergelijk Telenet fibernet is 60 megabit per seconde) en een zeer uitgebreid backupsysteem. Nu we over zo'n server beschikken ontspruiten er plots in het wilde weg allerlei plannen om onze dienstverlening te verbeteren en uit te breiden. Maar goed, bedachtzaamheid is een goede raadgever, dus maar nog niet te hard van stapel lopen...

Wat er alleszins aankomt: Een verbeterde Alupcs-website en een meer stabiele verbinding tussen onze server en de computers die vallen onder ons all-in-service contract.

Natuurlijk mogen onze klanten altijd ideeën aandragen.

Published by Dominique Ramaekers on 01-07-2012
Print